Ne bih da se petljam

Dodji, vidi, idi... U meni se bore idiot i genije, bojim se da će pametniji popustiti!

29.11.2007.

Livada i progres

- Rek'o mi jedan da pjevači mlate pare k'o slamu. A samo zavijaju, k'o vukovi kadno upadnu u ovce. E, i ja ću svega mi na svjetu, prodat sve ovce Šefiku i odo'  i ja zavijat.  A i znam to, ihhh kol'ko sam puta samo zavij'o  dok sam čuv'o stado. E slušaj: Čuuuuuuuuvam ovceeeeeeee, a govedaaaaaa ričuuuuuuuuuuu....ooooooj - tako  mi prije pet godina kazuje jedan čoban, na jednoj zelenoj livadi, stješnjen u nekakvu staru jaknu, s brčinama gušćim od žbunja...
Sretnem ga nedavno. Slučajno, nepotrebno, na asfaltu u crnom odijelu, bez brkova i s crnim naočarama. Nakesih se kao da mi je drago što ga vidim, a u glavi upoređujem njegov prijašnji i sadšnji "luk"...
- Znači postao ti pjevač - upitah ga radoznalo.
- Ma jok. I dalje sam čoban, valjda tak'a sudbina - nasmješi se i pokaza zlatan zub.
- Čuj čoban, ne bih rekao kako izgledaš - kao ja se čudim.
- Jašta nego čoban. No se to sad zove ministar u kantonu. A narod je k'o stado treba čobana - kaže on.
Ne bih da se petljam, što ti je reć' društveni progres. Razmišljam o tome i pokušavam se sjetiti čarobne formule. Ah, da: Čuuuuuvam ovceeeee, a goveda riččččuuuuu...        

29.11.2007.

Sirnica s Kariba i društveno uređenje

- Demokratija. Socijalizam. Tržišno društvo. Kapitalizam. Globalno društvo. Diktatura. Gdje je tu sloboda? Bolan, razmišljam ja nedavno kako od 356 ili 365 dana u godini bar 300 ih je skoro isto. Evo, sjednem svako jutro u auto, istim putem na pos'o, na poslu uobičajena rutina, s posla u auto pa kući, tamo gledaj tv, čitaj ili gledaj u plafon, a ako izađem - iste kafane, isti ljudi,  ista priča u varijacijama,  isti račun...I onda na godišnji, eto k'o sretan. Ide se uglavnom na ista poznata mjesta,  ...I gdje je tu sloboda. Gdje su putovanja...Vidjeti drugačije, različito, novo,...Bolan , odeš jednom izvan svoje zemlje u neku tuđu zemlju, budeš sedam -osam dana, i cijeli život pričaš o tome, i ženi, i djeci  i unucima,  i kad umireš zadnje riječi ti budu: eh kada sam ja jednom bio...A demokrate, socijalisti, kapitalisti, diktatori, komunisti, globalisti  pričaju mi o slobodi. Ugušiše ...Uh sad bih nešto rek'o ali to je  bezobrazno.
Eto, tako priča Pike. Znamo se godinama, i godinama ista priča. Globalna. Gledam ga, a oči mu negdje na Tajvanu, u Mauretaniji, Sejšelima, Barbadosu, Peruu, Papua Novoj Gvineji, Azerbejdžanu, Eritreji, Kataru, ... Sanja li sanja.
- Prodaj kuću, auto, vikendicu, poljubi majku i oca, kupi biciklo i put pod noge. Diži sidro Pike, sidro diži - mudro zborim, jer ne znam drugačije.
- Nije lako, a ne znam šta mi to ne da da to uradim - zbunjen je Pike, a oči mu sada u Maroku, Pakistanu, Grenlandu, Karibima, Kanadi, Mongoliji,Somaliji... I onda nastavlja.
- Jedan mi poznanik nedavno im'o sreće i zalut'o na Karibe. Pokazuje mi slike. More k'o na slici. Palme, i pijesak žut k'o dukat. A brate, one njihove žene u bikinijima, ma k'o upis. Eh, da mi je otić' tamo pa nać' jednu o sebi, pri sebi, iz poštene kuće, i da pitu zna razvit' - tiho govori Pike, sjetno zagleden u daljine k'o Leteći Holanđanin .
- Ko zna možda pojedeš nekad pitu s Kariba - tješim ga, kao pravi poznanik, sapatnik, i sugovornik.

Pita s Kariba. Nestvarno zvuči. Ne bih da se petljam, baš nestvarno kao i sloboda u demokratiji, socijalizmu, kapitalizmu, diktaturu, globalizmu...Baš kao demokratska pita.        

Ne bih da se petljam
<< 11/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

MOJI LINKOVI

AKO NECETE DA SE PETLJATE:
etabager@hotmail.com
Mudrost dana:
Penzioneri su kao lavovi, svakog dana rikne jedan!

Oglas:

Tražim se!

Poema o majci:
Rodom sam majko iz tvojega kraja
dje pecurke rastu na svakome cosku
dje kokoske nose iskljucivo jaja
naravno sa ljuskom sve u istom trosku.


Ti i ja smo mila majko iz istoga mjesta
nije takav retak slucaj ta pojava cesta.

Rodjen sam popodne kao mala beba
dobio sam cuclu i benkicu novu
svi su dali prjedlog da se zovem Keba
sad me tako i svi drugi zovu

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
75156

Powered by Blogger.ba