Ne bih da se petljam

Dodji, vidi, idi... U meni se bore idiot i genije, bojim se da će pametniji popustiti!

04.12.2007.

Gulikoža

Njegove ruke su grube. Prsti debeli. Šake ubojite. Njegov osmjeh je škrt, a bijes lebdi oko njega. Nije ga mazilo u životu, pa je tako i izgledao - grubo. I ostao je bez posla, i bez žene, i bez smisla, i bez volje...Ali uvijek je imao dovoljno cigara. I previše. Tako sam ga zapamtio kada sam ga vidio posljednji put.
Sreo sam ga nedavno,  nenamjerno,  u njegovom restoranu, zatekao ga u kuhinji, kako gnječi krompir za pire. Nisam mogao vjerovati. Ruke su mu i dalje grube. Prsti debeli. Ni osmijeh se nije promijenio, a i bjes je na svom mjestu.
- Kako?- pitao sam zbunjeno, a pod tim pitanjem tražio sam odgovor na sve.
- Bio sam sirotinja. I skupim nešto para i kupim krompir. Pomislim da sirotinja samo krompir može guliti i nikoga više. I gulim ja da bjes smirim. I bjes raste pa počnem krompir gnječiti, strastveno, fanatično...Bacim malo paprike da da krvavu boju, malo soli, vegete...Naiđe komšinica, zagrabi prstom  ostatke moga bijesa i kaže: Fantastično! Nikad boljeg pirea.  I te riječi  se mahalom k'o eho  širile. Dolazili ljudi probali moj gnjev, i ostavljali pare...I pomislim da ja to  stavim u sistem. I dođoh do restorana - priča mi on.
- Fascinantno - kažem bez daha i nastavim:
- Kako sada ide?
- Popustilo me malo bjesnilo. A vidim sve više konkurencije. Na primjer, moji uposlenici me mrko gledaju i s velikim elanom gule krompir i gnječe ga, pa možda i učitelja prevaziđu. A čujem po Bosni se krompir dobro prodaje pa svi gule, neki gnječe. Ali, šta ćeš tržište je - zaključi on.

Ne bih da se petljam, kakav neobičan i svrsishodan način kanalisanja emocija. A tih teških u Bosni nikada nije falilo, kao ni krompira. Da ne zaboravim: Kromipr prvo strastveno oguliti, potom ga oprati i skuhati, a onda ga temeljito izgnječiti. Kao dodatni efekat može se koristiti crvena paprika ili kečap. Prijatno.
 

Ne bih da se petljam
<< 12/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

AKO NECETE DA SE PETLJATE:
etabager@hotmail.com
Mudrost dana:
Penzioneri su kao lavovi, svakog dana rikne jedan!

Oglas:

Tražim se!

Poema o majci:
Rodom sam majko iz tvojega kraja
dje pecurke rastu na svakome cosku
dje kokoske nose iskljucivo jaja
naravno sa ljuskom sve u istom trosku.


Ti i ja smo mila majko iz istoga mjesta
nije takav retak slucaj ta pojava cesta.

Rodjen sam popodne kao mala beba
dobio sam cuclu i benkicu novu
svi su dali prjedlog da se zovem Keba
sad me tako i svi drugi zovu

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
75014

Powered by Blogger.ba