Ne bih da se petljam

Dodji, vidi, idi... U meni se bore idiot i genije, bojim se da će pametniji popustiti!

14.12.2007.

Suncokreteni

- Nek' smo mi živi i zdravi  i daleko nam kuća bila od nas samih - kaže mi Dževdo, dečko s osmjehom starca, s frizurom Robinzona Krusoa, sa zuboboljom koja ga danima muči, sa cipelama za broj većim.
- Oho, kakva je to kritika na nas same - pitam ja dok gledam u  kikiriki koji držim u ruci. Razmišljam ko ga je zasadio, koliko mu je trebalo da izraste, da da svoj plod, da ga se obere, isprži, upakuje... Ko li ga je zaljevao, šta je razmišljao dok je taj neko to radio? Čemu li taj kikiriki svjedoči? Možda je onaj što je uzgajao kikiriki baš u to vrijeme dobio dijete, ili mu je dijete završilo srednju školu, jedva. Možda je nekada on imao bliski susret s lavom i ima ožiljak na licu od tog susreta. Možda ima pregrš problema i sve svoje frustracije liječi uzgajajući kikiriki. Možda je uzgajatelj bijelac, za kojeg crnci rade. I njegovi su možda predaci kupovali i prodavali robove. On je sada demokratičniji, ali i dalje crnci rade za njega, za male pare. O čemu su razmišljali oni koji su pržili kikiriki, kakve li su njihove sudbine. Ili oni što su ga pakovali pa na pakovanje utiskali datum proizvodnje? Na mom kikirikiju piše: datum pakovanja 21. 10.2007. godine. Šta li svim tim ljudima znači taj datum? Kakve priče se kriju iza toga? Je li im se nešto važno desilo tog dana?
- Pa bolan prodaju nam ulje iz robnih rezervi koje još nije ni proizvedeno - kaže Dževdo.
- Kako se može prodavati nešto što nije proizvedeno - zbunjen sam.
- Pa eto piše ulje iz robnih rezervi a markica: godina proizvodnje 2008. zemlja porijekla Čehoslovačka. Zemlja koje nema, datum koji se nije desio. E, daleko nam kuća bila od nas samih - razočaran je Dževdo.
Ne bih da se petljam, baš me zanima kakve priče će se kriti iza datuma proizvodnje ulja. Samo treba sačekati datum. Strpljivi smo mi, Hercegovci i Bosanci. Zar nismo?       

Ne bih da se petljam
<< 12/2007 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

MOJI LINKOVI

AKO NECETE DA SE PETLJATE:
etabager@hotmail.com
Mudrost dana:
Penzioneri su kao lavovi, svakog dana rikne jedan!

Oglas:

Tražim se!

Poema o majci:
Rodom sam majko iz tvojega kraja
dje pecurke rastu na svakome cosku
dje kokoske nose iskljucivo jaja
naravno sa ljuskom sve u istom trosku.


Ti i ja smo mila majko iz istoga mjesta
nije takav retak slucaj ta pojava cesta.

Rodjen sam popodne kao mala beba
dobio sam cuclu i benkicu novu
svi su dali prjedlog da se zovem Keba
sad me tako i svi drugi zovu

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
75014

Powered by Blogger.ba