beats by dre cheap

Vrijeme je deterdžent

- Ja bih samo da živim - kaže mi poznanik, maratonac, počešljan s lijeva na desno, nervoznih pokreta, i mirnog pogleda.
- Pa, živiš - kažem a ne razmišljam o njegovoj rečenici.
- Kakav je ovo život - on će sam sebi, ali i ja to čujem.
- Kakav? - pitam ga, a i sebe zašto ga pitam. Zar nije pametnije misliti  o kosmičkom sistemu , gdje svaka stvar  je na svom mjestu, gdje se svaki poremećaj zove prirodnom katastrofom, gdje svaka uloga  ima svoj značaj, suštinu,  tako jednostavnu.
- Moraš biti u toku, moraš biti kao svi ili Srbin ili Bošnjak ili Hrvat i u najgoroj varijanti ostali. Moraš vjerovati u Boga, a raditi sve drugačije od onoga što Bog traži. Ne smiješ biti apolitičan, a ako si političan onda si anemičan, pa ti sve godi i kada ne misliš da je tako dobro. Moraš imati stila, rejting, sve što ide s tim; novac, žene, provod, porodicu, manire, ... Ako, nisi takav onda si luzer, smetnja, socijalni slučaj, loš primjer, neko ko se izbjegava, ... I trči vamo, trči tamo, boj se ovog, boj se onog...Pukne puška na dalekom zapadu, čovjek mrtav pade u dubokom istoku.... I hajd sad ti živi...- jada se maratonac, kao da trči posljednji krug.
Gledam ga i mislim: smijem li ja ustanoviti dijagnozu da je on lud, smijem li ja dijagnozirati da je depresivan, smijem li ja njemu reći da je život onakav kakav želiš da ti bude, smijem li mu reći da je površan i komplikovan, smijem li mu reći da nije bitno s kim živiš već kako živiš, smijem li mu reći da je on trenutno kosmički poremećaj i prirodna katastrofa. Ne smijem, nemam diplome...
- Ma pusti to. Mene strašno zanima i ovih dana žestoko sam zaokupljen time da otkrijem veliku enigmu. Znaš one reklame za deterdžent, kada teta kaže: S  običnim  deterdžentom nisam mogla ništa oprati , a onda sam otkrila Bonux( svejedno je Arix, Ariel, ...samo ne onaj što  fakat miriše bijelo)...Dakle, mene zanima koji je to  obični deterdžent da ga ne kupujem  i ne trošim pare uzalud - spuštam se na nivo maratonca  da zajedno trčimo krug.
- Vidiš e to već ima smisla - kaže maratonac i otrča.

Ne bih da se petljam, kakav li je to običan život, da uzalud ne trošim vrijeme.   

Ne bih da se petljam
http://trajvan.blogger.ba
27/11/2007 12:31