beats by dre cheap

Sirnica s Kariba i društveno uređenje

- Demokratija. Socijalizam. Tržišno društvo. Kapitalizam. Globalno društvo. Diktatura. Gdje je tu sloboda? Bolan, razmišljam ja nedavno kako od 356 ili 365 dana u godini bar 300 ih je skoro isto. Evo, sjednem svako jutro u auto, istim putem na pos'o, na poslu uobičajena rutina, s posla u auto pa kući, tamo gledaj tv, čitaj ili gledaj u plafon, a ako izađem - iste kafane, isti ljudi,  ista priča u varijacijama,  isti račun...I onda na godišnji, eto k'o sretan. Ide se uglavnom na ista poznata mjesta,  ...I gdje je tu sloboda. Gdje su putovanja...Vidjeti drugačije, različito, novo,...Bolan , odeš jednom izvan svoje zemlje u neku tuđu zemlju, budeš sedam -osam dana, i cijeli život pričaš o tome, i ženi, i djeci  i unucima,  i kad umireš zadnje riječi ti budu: eh kada sam ja jednom bio...A demokrate, socijalisti, kapitalisti, diktatori, komunisti, globalisti  pričaju mi o slobodi. Ugušiše ...Uh sad bih nešto rek'o ali to je  bezobrazno.
Eto, tako priča Pike. Znamo se godinama, i godinama ista priča. Globalna. Gledam ga, a oči mu negdje na Tajvanu, u Mauretaniji, Sejšelima, Barbadosu, Peruu, Papua Novoj Gvineji, Azerbejdžanu, Eritreji, Kataru, ... Sanja li sanja.
- Prodaj kuću, auto, vikendicu, poljubi majku i oca, kupi biciklo i put pod noge. Diži sidro Pike, sidro diži - mudro zborim, jer ne znam drugačije.
- Nije lako, a ne znam šta mi to ne da da to uradim - zbunjen je Pike, a oči mu sada u Maroku, Pakistanu, Grenlandu, Karibima, Kanadi, Mongoliji,Somaliji... I onda nastavlja.
- Jedan mi poznanik nedavno im'o sreće i zalut'o na Karibe. Pokazuje mi slike. More k'o na slici. Palme, i pijesak žut k'o dukat. A brate, one njihove žene u bikinijima, ma k'o upis. Eh, da mi je otić' tamo pa nać' jednu o sebi, pri sebi, iz poštene kuće, i da pitu zna razvit' - tiho govori Pike, sjetno zagleden u daljine k'o Leteći Holanđanin .
- Ko zna možda pojedeš nekad pitu s Kariba - tješim ga, kao pravi poznanik, sapatnik, i sugovornik.

Pita s Kariba. Nestvarno zvuči. Ne bih da se petljam, baš nestvarno kao i sloboda u demokratiji, socijalizmu, kapitalizmu, diktaturu, globalizmu...Baš kao demokratska pita.        

Ne bih da se petljam
http://trajvan.blogger.ba
29/11/2007 11:40